Tisková zpráva: Škola se značkou Rodiče vítáni nabízí dvojjazyčné vyučování

Státní ZŠ ANGEL v pražských Modřanech chce učit děti na druhém stupni v češtině i angličtině. S dvojjazyčným vyučováním má pětiletou zkušenost.

Praha 19. ledna 2012Dvojjazyčné vyučování nabízejí v Praze především soukromé školy. Základní škola ANGEL v Modřanech je pravděpodobně první státní školou, která vyučuje s podporou rodičů běžné předměty i v angličtině. Chce tak konkurovat nabídce víceletých gymnázií.

Zavést vyučování běžných předmětů v češtině a angličtině za pomoci rodilých mluvčí umožnila na ZŠ ANGEL především spolupráce s rodiči. Před osmi lety se zapojili do evropského projektu Máma, táta a já – klub pro batolata, v rámci kterého se jejich dvouleté děti seznamovali s angličtinou. Zájem podnítil vedení školy, aby zavedlo dvojjazyčné vzdělávání v mateřské škole, která je součástí ZŠ ANGEL, a později i na prvním stupni základní školy, která pracuje podle vzdělávacího programu Začít spolu.

Aktivní rodiče pomáhají realizaci bilingvního programu i finančně. Založili občanské sdružení, které přispívá škole dva tisíce korun na každé dítě v osmnáctičlenné třídě. Díky tomu může i státní škola nabízet službu, která je jinak dostupná pouze na soukromých školách za mnohonásobně vyšší školné. Rodiče dětí, které absolvovaly pět ročníků tohoto typu vzdělávání, projevili zájem na stejné škole stejným způsobem pokračovat až do deváté třídy.

Na podobných principech – vyučování několika předmětů v angličtině, přítomnost rodilého mluvčího v hodinách, finanční podpora rodičů škole – by mělo fungovat i vzdělávání dětí na druhém stupni.

Iva Cichoňová, ředitelka ZŠ ANGEL, řekla:„Motivací k zavedení dvojjazyčného vyučování pro nás byly obtíže rodičů bilingvních dětí najít v Praze školu, kde by se jejich děti mohly vzdělávat v obou jazycích současně. Řada mateřských škol dnes nabízí anglické programy, rodiče ale musí řešit, jak zajistit svým dětem, často plynule hovořícím, navazující školní docházku. Proto jsme takové vzdělávání právě za pomoci rodičů zahájili nejdříve na mateřské škole a pak na prvním stupni. Nyní jsou děti v pátém ročníku, proto otevíráme návazný program na druhém stupni základní školy. Naši rodiče oceňují, že škola zajistí kvalitní dvojjazyčný program a oni se nemusejí poohlížet po jiných školách.“

Kontakty:

·Kateřina Kubešová, manažerka značky Rodiče vítáni
e-mail: katerina.kubesova@eduin.cz, mobil: 732911524

·Iva Cichoňová, ředitelka ZŠ ANGEL
e-mail: cichonova@zsangel.cz, mobil: 777292124

Poznámky pro editory:

• Bližší informace o plánovaném programu dvojjazyčného vzdělávání najdete v letáku ZDE.

• Interaktivní mapu, kde najdete všechny školy, které se hlásí ke značce Rodiče vítáni, si prohlédněte ZDE.

• Školu vstřícnou k rodičům můžete ke značce přihlásit ZDE.

• Kompletní kritéria certifikace – povinná i volitelná – najdete ZDE.

• Rodiče vítáni je značka sloužící k jednoduché certifikaci škol, které pracují na vstřícné a rovnoprávné komunikaci s rodiči svých žáků. Více na www.rodicevitani.cz .

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o.p.s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na blogu http://fertek.blog.respekt.ihned.cz

Pravidla diskuze

Vítejte v debatním prostoru online magazínu Rodiče vítáni. V zájmu udržení úrovně debaty a zajištění komfortního a bezpečného prostředí pro všechny zúčastněné zde platí následující pravidla:
  • Diskutuje se o tématu článku, neodklánějte debatu jinam.
  • Nevnášejte sem svou agendu, kterou k tématu pouze „přilepíte“.
  • Nevkládejte do svých odpovědí odkazy na jiné stránky, pokud se netýkají přímo tématu článku.
  • Příklady z praxe jsou naopak vítány.
  • Respektujte důstojnost autorů, respondentů i ostatních diskutujících.
  • Nepřenášejte polemiku do osobní roviny kritizováním osoby autora, respondenta a jiného diskutujícího, jeho kvalifikace, vyjadřování, kompetencí.
  • Netolerujeme hrubé jednání, vulgarismy ani jakékoli ponižování druhých.
  • V souladu se zákony ČR je zde zakázáno jakkoli paušálně očerňovat jednotlivce či skupiny lidí s odkazem na jejich etnicitu, pohlaví, sexuální orientaci či náboženské vyznání.
  • Pro přispívání do diskuze je nutné se přihlásit prostřednictvím Facebook, Google nebo Twitter účtu. Snažíme se omezit anonymitu přispěvatelů a tím zkvalitnit diskuzní prostředí.
Příspěvky porušující pravidla mažeme.

0 Komentáře
Inline Feedbacks